Blog

Strojna edononcija

Svi 6, 2013

Endodoncija je grana dentalne medicine ,koja se bavi liječenjem zubne pulpe. Neliječena upala  zubne puLpe("živac"), dovodi do intenzivne boli, a napretkom dovodi do komplikacija u vidu bolnog otoka,periapikalnog abscesa i fistula,što vodi gubitku zuba.


Da bismo uspješno liječili zubnu pulpu,naša ordinacija opremila se najsuvremenijim uređajem za određivanje duljine i obradu kanala korijena MORITA ,te pilicama i obturacijskim sredstvima Maillefer Pro-Taper,pomoću kojih provodimo terapiju strojne endodoncije.

STROJNA ENDODONCIJA je način čišćenja i širenja kanala korijena u kojem se koriste Ni-Ti instrumenti (Nikal-Titanij),koji se montiraju na vrtaljku.

Ni-Ti legura je materijal sa memorijom. Nakon deformacije vraća  se u prvobitni položaj,pa je radi te osobine Ni-Ti instrumentima lakše ući u uske i zakrivljene kanale korijena.

Teškoće,koje nastaju kao posljedica ručne endodoncije,kao što su: nepravilan oblik kanala korijena,veća mogućnost transportacije kanala i pucanje instrumenata  u kanalu,vrlo učinkovito možemo izbjeći ili smanjiti primjenom metode strojne endodoncije.

Naravno da je za ovaj način rada potrebna posebna edukacija i uvježbanost,koju smo prošli od najeminentnijih profesora,specijalista za endodonciju.

Rezultati višegodišnjeg rada daju nam za pravo reći da se dramatično povećao broj izliječenih zuba (preko 85 %),odnosno za toliko je pao broj izvađenih zuba.